Ի՞նչ պատրաստել դդմիկով, ծաղկակաղամբով, սմբուկով, գազարով, սնկով (150+ գաղափար)

Պատահե՞լ է, որ որևէ բանջարեղեն գնել եք մեծ քանակությամբ և հետո չեք կողմնորոշվել՝ ինչ պատրաստել, ինչպես օգտագործել, որ չփչանա։ Կամ եթե տան բակում ունեք բանջարանոց, այս կամ այն մշակաբույսից առատ բերք է հասունացել և անհրաժեշտություն է առաջացել այն արագորեն սպառել։ Կրկին կանգնել եք «Այս բաղադրիչով ի՞նչ կարելի է պատրաստել» հարցի առաջ։

Քանի որ նման իրավիճակներ երբեմն լինում են, մեզ մոտ ծագեց այս հոդվածը ստեղծելու միտքը։ Ձեզ օգնելու ենք, որպեսզի կուտակված մեծ քանակի բանջարեղենն օգտագործեք տարբեր ուտեստներում և դեն չնետեք։ 

Նշված յուրաքանչյուր բաղադրիչի համար՝ դդմիկ, ծաղկակաղամբ, սմբուկ, գազար, սունկ, ներկայացնելու ենք 30+ ուտեստի գաղափարներ, որոնք հավանելու դեպքում բաղադրատոմսերը հեշտությամբ կարող եք գտնել համացանցում։ 

Հոդվածով նաև ցանկանում ենք նպաստել, որպեսզի ավելի շատ բանջարեղեն օգտագործեք ձեր սննդակարգում և ձեր ընտանիքի անդամներին ուրախացնեք նոր համեղ բաղադրատոմսերով։ 

Դդմիկ

Դդմիկը պարունակում է A, B6, C, K վիտամիններ, ֆոլաթթու, մանգան, կալիում։ Այս ամառային բանջարեղենը շատ քիչ էր պահանջված հայկական խոհանոցներում, բայց վերջերս ավելի ու ավելի շատ մարդիկ են սկսում պատրաստել ու հավանել դդմիկով կոտլետները։ Իր երկարավուն տեսքի շնորհիվ դդմիկը հարմար է նաև տարբեր միջուկներով լցոնվելու համար, որոնց արդյունքում կարելի է ստանալ գեղեցիկ ու նրբահամ նախուտեստներ։ 

  1. Ռատատույ (դդմիկով, սմբուկով, լոլիկով, բուլղարական պղպեղով ջեռեփուկ)
  2. Բանջարեղենային վոկ (չինական ձևով)
  3. Դդմիկով, գազարով կոտլետներ
  4. Դդմիկով, կարտոֆիլով կոտլետներ
  5. Դդմիկով, կարտոֆիլով նրբաբլիթներ
  6. Դդմիկով թավաբլիթ (փանքեյք)
  7. Դդմիկով, գազարով, կանաչ պղպղեղով աղցան
  8. Դդմիկով, կաթնաշոռով աղցան
  9. Դդմիկով, հավի կրծքամսով, գազարով աղցան
  10. Դդմիկի խավիար
  11. Դդմիկով լազանյա
  12. Դդմիկով հաց
  13. Դդմիկով տոլմա
  14. Դդմիկի նագեթներ խռթխռթան պաքսիմատով (ջեռոցում)
  15. Դդմիկի օղակներ՝ պատված պանրա-մայոնեզային սոուսով (ջեռոցում)
  16. Դդմիկի խմորով պիցցա
  17. Դդմիկի հիմքով ռուլետ (լցոնը՝ հալած պանիր, լոլիկ, կանաչ պղպեղ, թթվասեր, սամիթ)
  18. Դդմիկի հիմքով ռուլետ (լցոնը՝ սունկ, գազար, սոխ)
  19. Դդմիկի հիմքով ռուլետ (լցոնը՝ հավի ֆարշ, քերած պանիր)
  20. Դդմիկով նավակներ՝ լցոնված սնկով, կանաչիով, պանրով
  21. Դդմիկով բրաունի
  22. Դդմիկով օմլետ
  23. Դդմիկի չիպսեր
  24. Դդմիկով կեսադիլյա
  25. Դդմիկով կիշ (թխուկ) 
  26. Դդմիկով կրեմ-ապուր
  27. Դդմիկով, լոլիկով, պարմեզանով պաստա
  28. Դդմիկով նախուտեստային տորթ
  29. Տապակած դդմիկ սոուսով (թթվասեր, սխտոր, սամիթ)
  30. Տապակած դդմիկով և թարմ լոլիկով աղցան
  31. Քինոայով, դդմիկով աղցան
  32. Դդմիկով, բանանով սմուզի

Ծաղկակաղամբ

Ծաղկակաղամբը B6, C, K, վիտամինների, ֆոլաթթվի, կալիումի, մանգանի աղբյուր է։ Շատ բաղադրատոմսերում այն հանդես է գալիս կաղամբազգիների ընտանիքի մեկ այլ օգտակար մշակաբույսի՝ բրոկոլիի հետ։ Կարծում ենք, որ ձեզ կզարմացնեն ու կհետաքրքրեն առնվազն ծաղկակաղամբի սթեյքի և փլավի տարբերակները։ 

  1. Ծաղկակաղամբի թթու
  2. Ծաղկաղամբով կոտլետներ
  3. Պաքսիմատով տապակած ծաղկակաղամբ
  4. Ծաղկակաղամբը ջեռոցում համեմունքներով
  5. Ծաղկակաղամբը ջեռոցում պեստո սոուսով
  6. Ծաղկակաղամբը ջեռոցում պանրով
  7. Ծաղկակաղամբը ջեռոցում բրոկոլիով և հավի մսով
  8. Ծաղկակաղամբով և բրոկոլիով թավաբլիթ (փանքեյք)
  9. Ծաղկակաղամբով, բրոկոլիով գրատեն (ջեռեփուկ՝ պատված պանրով)
  10. Ծաղկակաղամբով, դդմիկով ապուր
  11.  Ծաղկակաղամբի խմորով պիցցա
  12. Ծաղկաղամբով կրեմ-ապուր (կարելի է համատեղել նաև բրոկոլիի, դդումի կամ գազարի հետ)
  13. Ծաղկակաղամբով ձվածեղ
  14. Ծաղկակաղամբով, լոլիկով ձվածեղ
  15. Ծաղկակաղամբով, վարունգով, կանաչիներով աղցան
  16. Ծաղկակաղամբով, գազարով, գունավոր պղպեղներով աղցան
  17. Ծաղկակաղամբով գազարով, եգիպտացորենով, թթվասերով աղցան
  18. Ծաղկակաղամբով, բրոկոլիով, վարունգով աղցան (հումակերական)
  19. Ծաղկակաղամբի սթեյք
  20. Ծաղկակաղամբի պյուրե (մատուցվում է կարագի կտորներով և համեմունքներով)
  21. Ծաղկակաղամբի «թևիկներ» կծու սոուսով
  22. Ծաղկակաղամով, բեկոնով պաստա
  23. Ծաղկակաղամբով, պանրով ֆրիտերներ
  24. Ծաղկակաղամբով, բանջարեղենով փլավ (աղացած ծաղկակաղամբով, որը բրինձ հիշեցնում)
  25. Պանրով մակարոն (Mac and cheese) ծաղկակաղամբով
  26. Ծաղկակաղամբով հաց
  27. Ծաղկակաղամբով լազանյա
  28. Ծաղկակաղամբով նյոկի
  29. Ծաղկակաղամբով շիլա
  30. Ալու գոբի (ծաղկակաղամբով, կարտոֆիլով հնդկական ուտեստ)

Սմբուկ

Սմբուկը պարունակում է C, K վիտամիններ, մանգան, ֆոլաթթու, կալիում։ Այն իր երկարավուն տեսքի շնորհիվ նույնպես հարմար է ռուլետներ պատրաստելու համար, ինչպես նաև հիանալիորեն համադրվում է տավարի մսով ուտեստների և խոզի խորովածի հետ։

  1. Սմբուկով, հավի կրծքամսով, ընկույզով աղցան
  2. Ջեռոցում թխված սմբուկով, լոլիկով, բուլղարական պղպեղներով տաք աղցան
  3. Սմբուկով, գազարով, բուլղարական պղպեղներով աղցան
  4. Սմբուկով, թահինի սոուսով, կիտրոնի հյութով աղցան
  5. Սմբուկով, լոլիկով, ոլոռով աղցան
  6. Սմբուկով, տավարի մսով, բուլղարական պղպեղներով աղցան
  7. Այլազան (ամառային ճաշ)
  8. Սմբուկով ռուլետ (լցոնը՝ կաթնաշոռ, քերած պանիր, ընկույզ, սխտոր, համեմ)
  9. Սմբուկով ռուլետ (լցոնը՝ թթվասեր, ընկույզ, սխտոր, կանաչի)
  10. Սմբուկով նավակներ՝ լցոնված լոլիկով, սոխով և պանրով
  11. Չորացրած սմբուկ
  12. Լավաշ՝ լցոնված մսով, գազարով, սոխով, սմբուկով, կարտոֆիլով
  13. Սմբուկով տոլմա
  14. Սմբուկով կոտլետներ
  15. Սմբուկով նագեթներ
  16. Սմբուկով, լոլիկով բրուսկետա
  17. Սմբուկով և լոլիկով պաստա
  18. Սմբուկի խավիար
  19. Սմբուկով Կապրեզե աղցան
  20. Բանջարեղենային պաելյա
  21. Սաբիհ (սմբուկով, ձվով, աղցանով սենդվիչ)
  22. Մութաբալ (սմբուկի մածուկ)
  23. Վանգայի բաղնիք (սմբուկով և բրնձով հնդկական ուտեստ)
  24. Պարմիջիանա (սմբուկով, պանրով և լոլիկով ջեռեփուկ)
  25. Գառնի յարախ
  26. Իմամ բայալդի
  27. Մակլյուբա (մսով, բրնձով, սմբուկով ուտեստ)
  28. Բաբա գանուշ (սմբուկի պյուրեով ուտեստ)
  29. Խռթխռթան սմբուկ մեղրով (իսպանական ուտեստ)
  30. Մուսակա (սմբուկով, տավարի մսով, բեշամել սոուսով, լոլիկի սոուսով, կարագով ուտեստ)

Գազար

Գազարը A, B և K վիտամինների, կալիումի աղբյուր է։ Որպես հիմնական ուտեստի բաղադրիչ այն այդքան էլ հարմար չէ, բայց փոխարենը հիանալի լրացում է ապուրների, աղցանների և այլ կերակուրների մեջ։ Հետաքրքիր է, որ այս բանջարեղենը կարելի է օգտագործել նաև աղանդերներ պատրաստելիս։ 

  1. Գազարի հիմքով ռուլետ (լցոնը՝ հալած պանիր, թթվասեր, սամիթ)
  2. Լավաշով ռուլետ (լցոնը՝ թթվասեր, հավի կրծքամիս, գազար, սոխ, կանաչի)
  3. Հավի մսով, գազարով կարկանդակ
  4. Գազարով թխվածքաբլիթներ
  5. Գազարով մաֆիններ
  6. Գազարով, ընկույզով տորթ
  7. Վինեգրետ աղցան
  8. Օլիվյե աղցան
  9. Գազարով, կաղամբով, եգիպտացորենով աղցան
  10. Գազարով, ոլոռով աղցան
  11. Գազարով, բազուկով աղցան
  12. Գազարով, ձվով աղցան
  13. Գազարով, ոսպով աղցան
  14. Գազարով, խնձորով աղցան
  15. Գազարով, թթվասերով, համեմով աղցան
  16. Գազարով, հավի կրծքամսով, եգիպտացորենով աղցան
  17. Կորեական գազարով աղցան
  18. Գազարով պղպեղ (перец)
  19. Գազարով կոտլետներ
  20. Գազարով կրեմ-ապուր
  21. Գազար մեղրային սոուսով (ջեռոցում)
  22. Ուզբեկակակն փլավ
  23. Բրնձով, գազարով, եգիպտացորենով, ոլոռով փլավ
  24. Տապակած կաղամբ և գազար տոմատի մածուկով
  25. Ֆունչոզա հավի կրծքամսով և բանջարեղենով (գազար, վարունգ, գունավոր պղպեղներ)
  26. Սփրինգ ռոլ (բրնձի թերթիկներ՝ լցոնված գազարով, բուլղարական պղպեղներով, վարունգով, հազարով)
  27. Գազարի և կաղամբի թթու (Մալականի)
  28. Գազարի չիր
  29. Գազարի ջեմ
  30. Գազարով էներգետիկ կոնֆետներ (քերած գազար, կոկոսի քերուկ, վարսակի փաթիլներ, արմավ, ընկույզ, դարչին)
  31. Գազարի, բազուկի, խնձորի թարմ քամած հյութ

Սունկ

Սունկ ասելով՝ այս դեպքում նկատի ունենք շամպինյոն տեսակը։ Այն պարունակում է վիտամին D, ֆոլաթթու, սելեն, ֆոսֆոր։ Սունկը տարբեր ուտեստներում հիանալիորեն համադրվում է կարտոֆիլի, պանրի, հավի կրծքամսի հետ, ինչպես նաև յուրահատուկ համ է հաղորդում փլավներին, աղցաններին։

  1. Հաճարով, սնկով փլավ
  2. Բլղուրով, սնկով փլավ
  3. Հնդկաձավարով, սնկով փլավ
  4. Արիշտա սնկով և սպանախով
  5. Լավաշով ռուլետ՝ լցոնված սնկով, գազարով, սոխով
  6. Սնկով ռիզոտո
  7. Ժուլյեն
  8. Պիցցա խոզապուխտով, պանրով, երշիկով, սնկով
  9. Կիևյան կոտլետներ սնկով
  10. Կարտոֆիլով ու սնկով կոտլետներ
  11. Սունկ՝ լցոնված պանրով ու խոզապուխտով
  12. Սունկ՝ լցոնված սպանախով, սամիթով, անանուխով
  13. Կարտոֆիլ՝ լցոնված սնկով ու պանրով
  14. Կարտոֆիլի ու սնկի տապակա
  15. Քյուֆթա սնկով ու պանրով
  16. Սնկով կրեմ-ապուր
  17. Սնկով և կարմիր ոսպով ապուր
  18. Սնկով և բրնձով ապուր
  19. Սնկով ձվածեղ
  20. Սնկով լցոնված նրբաբլիթներ
  21. Սնկով, հավի մսով պաստա
  22. Սնկով, սերուցքով պաստա
  23. Հավով, սնկով կիշ (թխուկ)
  24. Սնկով, պանրով պիրոգ
  25. Սնկով կարկանդակ
  26. Խորոված սունկ
  27. Մարինացված շամպինյոն
  28. Քինոայով, սնկով, սպանախով, ընկույզով աղցան
  29. Սնկով, գազարով, եգիպտացորենով աղցան
  30. Սնկով, հավի կրծքամսով, ընկույզով աղցան
  31. Սնկով և կարմիր լոբով աղցան
  32. Տապակած սնկով, սմբուկով, սպանախով, ընկույզով աղցան

Եթե ձեռքի տակ ունեք այս բաղադրիչներից առնվազն մեկը, մոտակա օրերին ինչ բանջարեղենային ուտեստներ պատրաստելու հարցը լուծված է։ Իսկ մսային ուտեստների հարցում ձեզ կօգնեն Foody-ի խոհարարները՝

Իշլի քյուֆթա

Տժվժիկ

Հավի կոտլետ

Հավի շնիցել

Շիշ թաուկ

Նրբաբլիթ հորթի մսով

Թողնել պատասխան

Ձեր էլ-փոստի հասցեն չի հրապարակվելու։ Պարտադիր դաշտերը նշված են *-ով