10 հետաքրքիր փաստ իտալական պիցցայի մասին

Այսօր պիցցան իտալական ամենահայտնի ուտեստներից մեկն է ։ Նույնիսկ եթե մարդը երբեք չի եղել Իտալիայում, Նա, անշուշտ, փորձել է «Պեպերոնի»: Դժվար է գտնել մեկին, ով չի սիրում պիցցան և չի փորձել այն կրկնել տանը ։ Պիցցայի պահանջարկը դարձել է խոհարական նոր ստեղծագործությունների պատճառ:
 Պիցցաների պատմությունը բաղկացած է շատ հետաքրքիր փաստերից, որոնք կներկայացնենք ստորև`

1․ Պիցցա: տերմինը հայտնվել է մ. թ. ա. 997 թվականին

Այո, մենք սիրում ենք համեղ ուտել ոչ միայն մենք, այլև մեր նախնիները: «Պիցցա»տերմինը արդիական է դարձել ավելի քան հազար տարի առաջ։ Ուտեստի մասին առաջին հիշատակումը հայտնաբերվել է Իտալիայի հարավային ափին 997 թվականին: Կարելի է եզրակացնել, որ պիցցան Իտալիայի ամենահին ուտեստներից մեկն է։


2. «Երեք հրացանակիրների »հեղինակ Ալեքսանդր Դյուման առաջինն է նկատել պիցցայի արդիականությունը

Ալեքսանդր Դյումա

Ինքը ՝ Ալեքսանդր Դյուման, պիցցայի մեծ երկրպագու էր և դարձավ առաջինը, ով ուշադրություն դարձրեց այս ուտեստին։ Բոլոր հայտնի «երեք հրացանակիրների»հեղինակը, պարզվում է, միշտ եղել է պիցցայի երկրպագու, չնայած այն հանգամանքին, որ նախկինում այն համարվում էր աղքատների սնունդ: 1835 թվականին Ալեքսանդրը որոշեց փոքրիկ ճանապարհորդության գնալ։ Հասնելով Նեապոլ ՝ գրողը տեսավ, որ տարվա ամռանը ցածր եկամուտ ունեցող մարդիկ բացառապես ձմերուկ են ուտում ։ Տարվա ցուրտ ժամանակահատվածում Նեապոլում ընդունված է պիցցա պատրաստել։ Հայտնի գրողը պիցցան գնահատել է 10 — ից 10:

3.Հավայան պիցցան հորինել է հույնը ՝ այդ ընթացքում գտնվելով Կանադայում

Հավայական Պիցցա

Հավայան պիցցան աշխարհը տեսավ 1962 թվականին։Հավայան պիցցան հորինել է Սեմ Պանոպուլոսը, ով Պիցցերիա էր բացել Կանադայում։ Հետաքրքիր է նաև այն փաստը, որ իտալացիներն իրենք չեն սիրում հավայական տեսակի պիցցան, նաև Իտալիայում գրեթե անհնար է գնել Հավայական տարբերակ։
4. Պիցցան ուտեստ է աղքատների համար

Ավանդական պիցցան ուներ ընդամենը երեք բաղադրիչ ՝ ձիթապտղի յուղ, լոլիկ և հաց տորտիլա: Ընտանիքը, որը քիչ բյուջե ուներ, պիցցան համարում էր հիմնական ուտեստներից մեկը։ Նրա հանդեպ վերաբերմունքը փոխեց Թագուհի Մարգարիտան, ով ցանկանում էր ուտել աղքատների ուտեստը։ Նորին մեծության համար «պիցցա
պատրաստեցին ավելի բազմազան բաղադրիչներով։ Արդյունքը շատ դուր եկավ Մարգարիտային, և նա որոշեց ազգայնացնել ուտեստը։

5. Աշխարհի առաջին պիցցերիան

Աշխարհի ամենահին պիցցերիան ‘Antica Pizzeria Port’ Alba Ենթադրվում է, որ պիցցան սկզբից հենց հայտնվել է Նեապոլում, ուստի առաջին հաստատությունը բացվել է նաև Նեապոլ քաղաքում 1738 թվականին։ Իտալիայում նրանք այնքան են սիրում այս ուտեստը, որ դրան ազգային տոն են նվիրել։

6. Որոշ երկրներ ունեն իրենց սեփական պիցցայի բաղադրատոմսերը

Ուտեստի ծննդավայրը Իտալիան է, որտեղ կարելի է համտեսել իսկական պիցցան իր սկզբնական տեսքով։ Ուտեստն այնքան համեղ է, որ արագորեն տարածվել է ամբողջ աշխարհում։ Այժմ այն մատուցվում է շատ ռեստորաններում, Դրա շնորհիվ հայտնվել են տարբեր տեսակները։ Օրինակ ՝ Բրազիլիայում կանաչ ոլոռ են ավելացնում, Ֆրանսիայում ՝ տապակած ձու, Չինաստանում ՝ հոթ – դոգի կեղևներ։

7. Շատ հայտնիներ պիցցերիաների աշխատողներ էին

Անհավանական է, բայց շատ հայտնի աստղեր իրենց կարիերան սկսել են հենց պիցցերիաներում ։ Օրինակ ՝ Սթիվեն Բոլդուինը աշխատում էր պիցցերիայի տոմսարկղում, իսկ ինքը ՝ Ժան-Կլոդ Վան Դամը,պիցցայի առաքիչ էր։ Թերևս հենց պիցցերիան է նրանց համար դարձել ամենաերջանիկ վայրը։

8. Քաղաքական գործիչները օգտագործում էին առաքումը լրտեսության համար

Պարզվում է ՝ պիցցայի առաքումը կարող է կիրառվել ոչ միայն ըստ նշանակության։ 1960 թվականին ամերիկյան հետախուզությունը պիցցայի միջոցով լրտեսում էր հանրային անձանց։

9. Առաջին սառեցված պիցցան հայտնվել է 1962 թվականին

1962 թվականին շուկայում հայտնվեց առաջին սառեցված պիցցան։ Սկզբում այն շատ համեղ չէր և ինչ-որ կերպ հիշեցնում էր ստվարաթուղթ ։ Ռոզա Տոտինոն իրավիճակն իր ձեռքն է վերցրեց, և սառեցված մթերքը մի քանի անգամ ավելի համեղ դարձրեց:
10.Ամենաշատ պիցցա ուտողները ամերիկացիներն են Հենց այս մարդիկ ՝ տարեկան 23 ֆունտ մեկ շնչի հաշվով, հսկայական երկրպագուներ և Պիցցա ուտողներ են: Ինչ վերաբերում է միջուկներին, իհարկե, ֆավորիտներում պեպերոնին է։ ԱՄՆ-ի բնակիչները տանը պատրաստում են իրենց սիրելի ուտեստը, պատվիրում առաքման ծառայությունների միջոցով և գնում ռեստորաններ:

Թողնել պատասխան

Ձեր էլ-փոստի հասցեն չի հրապարակվելու։ Պարտադիր դաշտերը նշված են *-ով