Ավոկադոն պարունակում է վիտամիների լայն տեսականի։ Ավոկադոյի օգտագործման առավելություններն են մարսողության բարելավումը, դեպրեսիայի ռիսկի նվազեցումը և ոսկրային դիֆիցիտը: Հայտնի է նաև որպես ալիգատորի տանձի կամ կարագի միրգ։ Ավոկադոն հատապտղի տեսակ է: Ավոկադոն աճում է տաք կլիմայական պայմաններում:Ավոկադոն ապահովում է զգալի քանակությամբ ճարպաթթուներ և հարուստ է բազմաթիվ վիտամիններով և հանքանյութերով: Ավոկադոն կարող եք ներառել սննդակարգի մեջ, ունի մի շարք առավելություններ: Ստորև մենք մանրամասնորեն կանդրադառնանք ավոկադոյի սննդային բաղադրությանը, 11 եղանակներին, որոնք կարող են օգտակար լինել մեր առողջությանը և հաշվի առնել որոշ ռիսկեր: Ավոկադոն C, E, K և B6 վիտամինների, ինչպես նաև ռիբոֆլավինի, նիասինի, ֆոլաթթվի, պանտոտենաթթվի, մագնեզիումի և կալիումի աղբյուր է։ Նաև ապահովում են լյուտեին, բետա-կարոտին և օմեգա-3 ճարպաթթուներ: Առավելությունները Դիետայի, ընթացքում ավոկադոյի օգտագործումը կարող է, օրինակ, նվազեցնել գիրության, շաքարախտի, սրտային հիվանդությունների և ընդհանուր մահացության վտանգը, միաժամանակ նպաստելով մաշկի և մազերի առողջ տեսքին, էներգիայի ավելացմանը և քաշի կարգավորմանը:
1.Առողջ սրտի համար Յուրաքանչյուր 100 գ ավոկադոյի մեջ կա 76 միլիգրամ բնական բուսական ստերոլ, որը կոչվում է բետա-սիտոստերոլ: Բետա-սիտոստերոլի և այլ բուսական ստերոլների կանոնավոր օգտագործումը կարող է օգնել պահպանել առողջ խոլեստերինի մակարդակը, որը կարևոր է սրտի առողջության համար: 2. Հիանալի է տեսողության համար Ավոկադոն պարունակում է լյուտեին և զեաքսանտին երկու ֆիտոքիմիկատներ, որոնք առկա են աչքի հյուսվածքում: Նրանք ապահովում են հակաօքսիդանտ պաշտպանություն՝ օգնելու նվազագույնի հասցնել վնասը, այդ թվում՝ ուլտրամանուշակագույն լույսից: Ավոկադոյի մեջ պարունակվող մոնոչհագեցած ճարպաթթուները նաև նպաստում են այլ օգտակար ճարպային լուծվող հակաօքսիդանտների, օրինակ՝ բետա կարոտինի կլանմանը: Արդյունքում, սննդակարգում ավոկադոյի ավելացումը կարող է օգնել նվազեցնել տարիքային մակուլյար դեգեներացիայի զարգացման ռիսկը:
3. Կարող է օգնել կանխել օստեոպորոզը Ավոկադոյի կեսը ապահովում է վիտամին K-ի օրական արժեքի մոտավորապես 18% վստահելի աղբյուր: Այս սննդանյութը հաճախ անտեսվում է, սակայն անհրաժեշտ է ոսկորների առողջության համար: Վիտամին K-ի բավարար ընդունումը կարող է նպաստել ոսկրերի առողջությանը՝ մեծացնելով կալցիումի կլանումը և նվազեցնելով կալցիումի արտազատումը մեզի միջոցով: 4. Բաղադրիչները կարող են կանխել քաղցկեղը Ուսումնասիրությունները դեռ չեն գնահատել ուղիղ կապ ավոկադոյի օգտագործման և քաղցկեղի ռիսկի նվազեցման միջև: Այնուամենայնիվ, ավոկադոն պարունակում է միացություններ, որոնք կարող են օգնել կանխել որոշ քաղցկեղի տեսակներ:
5. Օգտակար է պտղի առողջության համար Ֆոլաթթուն կարևոր է առողջ հղիության համար։ Բավարար ընդունումը նվազեցնում է վիժման և նյարդային խողովակի անոմալիաների վտանգը: Հղիության ընթացքում մարդը պետք է օրական օգտագործի առնվազն 600 միկրոգրամ (մկգ) ֆոլաթթու: Մեկ ավոկադոն կարող է պարունակել մինչև 160 մկգ: Ավոկադոն նաև պարունակում է ճարպաթթուներ, որոնք անբաժանելի են առողջ սննդակարգի և պտղի զարգացման համար: 6. Նվազեցնում է դեպրեսիայի ռիսկը Ավոկադոն ֆոլաթթվի լավ աղբյուր է, որը կարևոր դեր է խաղում սննդակարգի ընդհանուր առողջության համար: Ֆոլաթթուներն օգնում են կանխել հոմոցիստեինի կուտակումը, մի նյութ, որը կարող է խաթարել շրջանառությունը և ուղեղին սննդանյութերի մատակարարումը: Հետազոտությունները ցույց են տալիս, որ հոմոցիստեինի ավելցուկը կոգնիտիվ դիսֆունկցիայի, դեպրեսիայի և սերոտոնինի, դոպամինի և նորեպինեֆրինի արտադրության հետ, որոնք կարգավորում են տրամադրությունը, քունը և ախորժակը: 7. Մարսողության բարելավում Ավոկադոն հարուստ է բջջանյութով, որը պարունակում է մոտավորապես 6-7 գ վստահելի աղբյուր յուրաքանչյուր կես մրգի համար: Բնական մանրաթելերով մթերքների օգտագործումը կարող է օգնել կանխարգելել փորկապությունը, պահպանել մարսողական տրակտի առողջությունը և նվազեցնել հաստ աղիքի քաղցկեղի ռիսկը:
7. Մարսողության բարելավում Ավոկադոն հարուստ է բջջանյութով, որը պարունակում է մոտավորապես 6-7 գ վստահելի աղբյուր յուրաքանչյուր կես մրգի համար: Բնական մանրաթելերով մթերքների օգտագործումը կարող է օգնել կանխարգելել փորկապությունը, պահպանել մարսողական տրակտի առողջությունը և նվազեցնել հաստ աղիքի քաղցկեղի ռիսկը: 8. Օստեոարթրիտի թեթևացում Ավոկադոն, սոյան և որոշ այլ բուսական մթերքներ պարունակում են սապոնիններ։ Այս նյութերը կարող են դրական ազդեցություն ունենալ ծնկի և ազդրի օստեոարթրիտի ախտանիշների վրա: Այնուամենայնիվ, հետազոտողները դեռ չեն հաստատել սապոնինների երկարաժամկետ ազդեցությունը օստեոարթրիտ ունեցող մարդկանց վրա: 9. Հակամանրէային գործողություն Ավոկադոն և ավոկադոյի յուղը պարունակում են նյութեր, որոնք ունեն հակամանրէային հատկություններ։ Հետազոտությունները ցույց են տալիս, որ ավոկադոյի սերմերի կարող են օգնել պաշտպանել մարմինը վարակներից: 10. Պաշտպանություն քրոնիկ հիվանդությունից Ավոկադոյի մոնոչհագեցած ճարպաթթուները կարող են օգտակար լինել քրոնիկ հիվանդությունների կանխարգելման համար, ինչպիսիք են սրտանոթային հիվանդությունները: Միևնույն ժամանակ, հետազոտությունը ցույց է տալիս, որ մանրաթելերի օպտիմալ ընդունումը կարող է նվազեցնել ինսուլտի, հիպերտոնիայի, շաքարախտի, գիրության և ստամոքս-աղիքային որոշ հիվանդությունների ռիսկը, իսկ ավոկադոն հարուստ է բջջանյութով: