Ինչպե՞ս բարձրացնել օրգանիզմի իմունիտետը և դիմադրել հիվանդություններին

Երբ մոտենում է ձմեռը, շատ մարդիկ փխրուն են դառնում մրսածության, գրիպի և տարբեր վարակների նկատմամբ։ Այս իրավիճակը շարունակվում է ընդհուպ մինչև մարտ-ապրիլ, երբ եղանակը դեռ շատ փոփոխական է ու անկանխատեսելի։ 

Օրգանիզմի դիմադրողականությունը բարձրացնելը ուղղակիորեն տեղի չի ունենում, և ձևակերպման տակ անհրաժեշտ է հասկանալ օրինակ, մաքրել օրգանիզմը տոքսիններից, ձևավորել արյան սպիտակ գնդիկներ և T բջիջներ, որոնք պայքարում են վարակների դեմ և այլն։ 

Այդ ամենին հասնելու համար խորհուրդ է տրվում օգտագործել վիտամիններով (հատկապես С) և հանքանյութերով (հատկապես ցինկ) հարուստ սնունդ։ Մեծ հաշվով բոլոր մթերքներն էլ որոշ չափով պարունակում են վիտամիններ կամ հանքանյութեր։ Սակայն որոշները մյուսներից էլ ավելի օգտակար ու հարուստ բաղադրություն ունեն և օգնում են շատ արագ լրացնել այս կամ այն սնուցիչի օրական պաշարը։

  • Նարինջ

    Նարինջը վիտամին C-ի պաշարով առաջատար դիրք է զբաղեցնում ցիտրուսային մրգերի շարքում՝ 53,2 մգ 100 գրամում։ Այսպիսով նարինջը հետևում է թողնում ցիտրուսային այլ մրգերին՝ թուրինջ, մանդարինի տեսակներ։

    Պետք է հիշել, որ մեր օրգանիզմը վիտամին C չի արտադրում, և պաշարը կարելի է լրացնել միայն սննդի/հաբերի միջոցով։ Այդ պատճառով միրգ ընտրելիս անպայման ուշադրություն դարձրեք նաև ցիտրուսներին, հատկապես՝ նարնջին։
  • Բուլղարական պղպեղներ

    Բուլղարական պղպեղների տարբեր գույները 100 գրամում պարունակում են տարբեր մգ-ի վիտամին C, բայց բոլորն էլ մոտ 2-3 անգամ գերազանցում են ցիտրուսային մրգերին: Ստացվում է, որ գունավոր պղպեղները վիտամին С-ի պարունակությամբ գերազանցում են նույնիսկ այդքան մեծ համբավ վայելող նարնջին։

    Կանանց ու տղամարդկանց համար վիտամին C-ի օրական անհրաժեշտ չափաբաժինը 75-90 մգ է։ Ուտելով օրական մեկ գունավոր պղպեղ՝ կապահովենք վիտամին C-ի օրական անհրաժեշտ չափաբաժնի 100%-ից ավելին։

    Ձեր լանչը կամ ընթրիքը կարող եք լրացնել թարմ բուլղարական պղպեղներով պատրաստված աղցաններով։ Foody-ի խոհարարներն առաջարկում են փորձել ոչ միայն առողջարար ու համեղ աղցաններ, այլ նաև մեր վիտամիններով հարուստ բոուլները։ Տեսե՛ք այստեղ։
  • Կիտրոն

    Կիտրոնի 100 գրամը, ինչպես նարնջինը, պարունակում է 53 մգ վիտամին C։ Մենք սովոր ենք կիտրոնի հյութ կամ կիտրոնի մի փոքր կտոր ավելացնել թեյերի մեջ՝ ձգտելով ստանալ վիտամին C-ի պաշար։

    Բայց պետք է հիշել, որ այս վիտամինը շատ զգայուն է ջերմության նկատմամբ և սկսում է ոչնչանալ 30°C-ի ներքո։ Որքան շատ է մնում ջրի մեջ և որքան բարձրանում է ջերմաստիճանը, այնքան նվազում է օգտակարությունը։

    Թեյի մեջ ավելացնելու փոխարեն կարելի է ամբողջական կիտրոնի հյութը լցնել գոլ կամ սառը ջրի վրա, ավելացնել մի գդալ մեղր և խմել։
  • Կոճապղպեղ

    100 գրամում պարունակում է ընդամենը 5 մգ վիտամին C, բայց արմատները պարունակում են գինգերոլ, որը համարվում է հզոր հակաօքսիդիչ։ Այն թողնում է հակամանրէային, հակավարակային, հակաբորբոքային ազդեցություն։

    Դիմադրողականությունը բարձրացնելու նպատակով կարելի է խմել կոճապղպեղի թեյ կամ կոճապղպեղն անցկացնել քերիչով, ավելացնել մեղր ու կիտրոնի հյութ և ուտել որպես միջուտեստ։
  • Հավի արգանակ

    Մրսածության ու գրիպի ժամանակ մայրիկներն անմիջապես դիմում են հավի արգանակի օգնությանը։ Դա զուտ տաք, թեթև, հաճելի ուտեստ մատուցելու համար չէ։ Հավի արգանակն օգնում է պայքարել բորբոքումների դեմ և թուլացնում է հիվանդության ախտանշանները։

    Արգանակը՝ պատրաստված հավի ոսկորներով, պարունակում է ժելատին, խոնդրոիտին և այլ սնուցիչներ, որոնք անհրաժեշտ են բարձր դիմադրողականության և լավ ինքնազգացողության համար։ Հավի միսը պարունակում է նաև վիտամին B-6, որը պատասխանատու է արյան սպիտակ և T բջիջներ ձևավորելու համար։
  • Բրոկոլի

    Վերջին տարիներին բրոկոլին ներթափանցել է հայկական շուկա ու ընդգրկվել առողջ ապրելակերպ վարող մարդկանց սննդակարգում։ Այն պարունակում է վիտամիններ A, B, C, E, մանրաթելեր, հանքանյութերից երկաթ, ցինկ, մագնեզիում, կալիում։ 
    Օգտակար հատկությունները պահպանելու համար անհրաժեշտ է բրոկոլին եփել գոլորշու վրա, քանի որ, ինչպես նշեցինք, վիտամին C-ն զգայուն է ջերմության նկատմամբ և արագորեն լուծվում է ջրում։ Եթե ամեն դեպքում նախընտրում եք այն եռացնել, ապա թողեք եռացող ջրի մեջ 1-2 րոպե։ Բացի այդ, կարելի է բրոկոլին ուտել հում վիճակում՝ նախապես ջրի մեջ թողնելով և հոսող ջրի տակ լավ լվանալով։ Մեր բրոկոլիով աղցանի մեջ բրոկոլին հենց հում է և շատ համեղ։
  • Նուշ

    Նուշը վիտամին E-ով, երկաթով, պրոտեինով, առողջ ճարպերով հարուստ մթերք է։ Օրական խորհուրդ է տրվում ընդունել 15 մգ վիտամին E, որը հզոր հակաօքսիդիչ է և պաշտպանում է բջիջները ազատ ռադիկալների վնասներից: 100 գրամ նուշը պարունակում է այս վիտամինի օրական անհրաժեշտ չափաբաժնի 171%-ը։
  • Կանաչ թեյ

    Կանաչ թեյը պարունակում է վիտամիններ B, C և հակաօքսիդիչներ` հատկապես էպիգալոկատեխին (EGCG): Կանաչ թեյն օգնում է բարձրացնել դիմադրողականությունն արտաքին հարուցիչների դեմ ու պայքարել ընդդեմ ազատ ռադիկալների, պաշտպանում է մարմնի հյուսվածքներն ու բջիջները թթվեցման գործընթացից, պաշտպանում է բջիջները վաղաժամ ծերացումից։
  • Սխտոր

    Սխտորը պարունակում է վիտամին C, ցինկ, կալցիում, երկաթ։ Հիմնական ակտիվ բաղադրիչը ալիցինն է, որն արագորեն վերածվում է ծծումբ պարունակող միացությունների։ Վերջիններս էլ պատասխանատու են սխտորի օգտակար հատկությունների համար։ Այս միացություններն ազդում են մարմնում արյան սպիտակ բջիջների որոշ տեսակների վրա և օգնում նրանց արդյունավետ ձևով պայքարել մրսածություն և գրիպ առաջացնող վարակների դեմ։

    Սխտորի օգտակար հատկությունների մասին ավելի մանրամասն կարող եք կարդալ մեր մյուս բլոգում՝ Սխտոր․ որո՞նք են օգտակար հատկությունները և արդյո՞ք այն օգնում է պաշտպանվել վարակներից
  • Հապալաս

    Հապալասը պարունակում է վիտամիններ C, K1, մագնեզիում։ Անտոցիանինը հապալասի գլխավոր հակաօքսիդիչն է, ֆլավոնոիդի տեսակ, որն օգնում է պաշտպանել բջիջներն ու բարձրացնել դիմադրողականությունը։ Ուսումնասիրությունները ցույց են տվել, որ ֆլավոնոիդներով հարուստ սնունդ ընդունող մարդիկ ավելի քիչ են հիվանդանում շնչառական ուղիների հիվանդություններով։
  • Գազար

    Գազարը պարունակում է կալիում, վիտամիններ A, K, որոնք շատ արդյունավետ են դիմադրողականության բարձրացման համարԳազարի վիտամինները ճարպալույծ են, ինչը նշանակում է, որ ջերմային մշակումից հետո օգտակար հատկությունները չեն կորչում։ Ավելին՝ ջերմային մշակումը նույնիսկ օգնում է բարձրացնել կալիումի մակարդակը և ընդհանուր առմամբ գազարն ավելի օգտակար դարձնել։

    Այս բանջարեղենի օգտակարությունը ստանալու համար կարող եք պատրաստել կաղամբով ու գազարով ամենապարզ աղցանը կամ ընտրել տարբերակներ Foody-ի մենյուից։
  • Վիտամին C դեղահաբ

    Վիտամին C-ի պաշարը կարելի է լրացնել ոչ միայն սննդի, այլ նաև դեղահաբերի միջոցով։ Որոշ մարդիկ խուսափում են այդ տարբերակից՝ մտածելով, որ այն անօգուտ է։

    Իրականում թե՛ լաբորատորիաներում սինթեզված հաբերը, թե՛ բնական մթերքները պարունակում են վիտամին C-ն ասկորբաթթվի տեսքով և չեն տարբերվում իրարից։ Հարցն այստեղ արտադրող ընկերությունների և ամբողջական բաղադրության մեջ է։ Վիտամին C-ի հաբերը, կախված արտադրող ընկերությունից, կարող են պարունակել նաև գունանյութեր, արհեստական համեր ու յուղեր, որոնք վտանգավոր են առողջության համար։

    Խորհուրդ է տրվում վիտամին C-ի հավելում ձեռք բերելիս կարդալ բաղադրությունը կամ լավագույն դեպքում ուտել հենց վիտամին C-ով հարուստ մթերք։

Ավելի հեշտ է կանխել հիվանդությունների զարգացումը վիտամինների ու բարձր դիմադրողականության միջոցով, քան ստանալ բուժում տարբեր դեղամիջոցների տեսքով։

Foody-ի թիմը հոգ է տանում, որ դուք հնարավորություն ունենաք պատվիրել թարմ, տեղական հումքից, վիտամիններով հարուստ սնունդ։ Դիմադրողականությունը բարձրացնելու համար հատկապես խորհուրդ ենք տալիս աչքի անցկացնել մեր մենյուի Աղցաններ բաժինը։

Կիսվել

Խնայե՛ք օրական մինչև 2 ժամ սնունդ պատրաստելու վրա։
Յուրաքանչյուր առաքման արժեքը 500 դրամ է։
Մեր ուտեստներն ունեն ԵՏՄ որակի սերտիֆիկատներ։
Ստացե՛ք համեղ սնունդ՝ պատրաստված միայն բարձրորակ հումքից։

Այլ հոդվածներ

Տեսնել ավելին
Foody.am
Մեր Մասին

Foody-ն իր վրա է վերցնում սնունդ պատրաստելու երկար գործընթացը՝ տրամադրելով հաճախորդներին ազատ ժամանակ իրենց սիրելի գործերով զբաղվելու համար:

Ի՞նչ միս ենք օգտագործում և որքա՞ն վտանգավոր է ներկրված սառեցված միսը

Եթե գնում եք թարմ միս, բայց այն չեք ցանկանում անմիջապես օգտագործել, ապա կարող եք հետևել այս պարզ կանոններին և ապահով ձևով միսը սառեցնել։