5 ամառային, անուշաբույր, թեթև բաղադրատոմս առանց գազօջախի

Ամառն իր հետ բերում է սեզոնային մշակաբույսերի մի ամբողջ փունջ, որոնցով կարելի է պատրաստել ամառային ուտեստների հսկայական ցանկ։ Բայց մյուս կողմից՝ ամռան շոգը չի տրամադրում, որպեսզի երկար ժամանակով վառ պահենք գազօջախը կամ սալօջախը։ 

Foody թիմը առանձնացրել է ամառային յուրահատուկ ու հագեցնող մի քանի ուտեստների բաղադրատոմսեր, որոնք պատրաստելու համար բավական է ունենալ միայն ջեռոց։

#1 Գունավոր պղպեղներով բրուսկետա

Եթե սիրում եք բրուսկետաներ, իսկ գունավոր պղպեղների ու կաթնաշոռային պանրի համադրությունը դեռ չեք գնահատել, անպայման փորձեք այս բաղադրատոմսը։

Անհրաժեշտ բաղադրիչներն են՝

-1-ական կարմիր, դեղին, նարնջագույն բուլղարական պղպեղներ

-բագետ տեսակի հաց 

-կաթնաշոռային պանիր

-չորացրած օրեգանո

-ձիթայուղ

-սխտոր

-աղ, սև պղպեղ

Բուլղարական պղպեղներն անհրաժեշտ է լվանալ, չորացնել և ամբողջական տարբերակով դնել յուղաթղթով կամ փայլաթիթեղով պատված ջեռոցի տապակի վրա։ Տեղափոխել 250°C տաքացված ջեռոցը և եփել 45-50 րոպե՝ մինչև կեղևները կարամելիզացվեն։

Պատրաստ լինելուն պես տեղափոխել տարայի կամ տոպրակի մեջ և ծածկել, որպեսզի առաջանա գոլորշի, և կեղևները հեշտությամբ մաքրվեն։ Թողնել մոտ 15 րոպե։

Բուլղարական պղպեղներից հեռացնել կեղևները և սերմերը, պտուղները կտրատել կարճ ձողիկների կամ խորանարդների տեսքով։ Առանձին տարայի մեջ պղպեղների վրա ավելացնել մի փոքր ձիթայուղ, սխտոր, օրեգանո, աղ, սև պղպեղ և խառնել։

Հացն անհրաժեշտ է թեքությամբ կտրատել և չոր տապակի վրա երկու կողմից կարմրացնել։ Կտորների վրա տարածել կաթնաշոռային պանիրը և 1-2 թեյի գդալի չափով զանգված վերցնել բուլղական պղպեղներից։ Էսթետիկ, գունեղ ու համեղ բրուսկետաները պատրաստ են։ Կարելի է մատուցել ճաշին կամ ընթրիքին՝ համատեղելով որևէ մսային ուտեստի կամ խավարտի հետ։

#2 Հավ և բանջարեղեն ջեռոցում

Խոսքը հավի մսով ու կարտոֆիլով ուտեստի մասին չէ, որի բաղադրիչները ջեռոցից դուրս գալուց հետո սովորաբար չափազանց չոր են լինում։ Ուտեստը ստացվում է հյութեղ ու համեղ և ամենակարևորը՝ կատարելագործված բաղադրիչներով։

Անհրաժեշտ բաղադրիչներն են՝

-600 գրամ հավի կրծքամիս

-4 կարտոֆիլ

-2 կանաչ պղպեղ

-2 բուլղարական պղպեղ

-2 լոլիկ

-1 բաժակ սառեցված կանաչ ոլոռ

-1 սոխ

-սխտոր

Սոուսի համար՝

-60 մլ բուսական յուղ

-80 մլ ջուր

-1 թեյի գդալ տոմատի մածուկ

-աղ, սև պղպեղ, կարմիր պղպեղ, ուրց

Բոլոր բաղադրիչները կտրատել խորանարդների տեսքով, ավելացնել ոլոռը և ճզմած սխտորն ու տեղափոխել ջեռոցի հրակայուն ամանի մեջ։ Առանձին տարայի մեջ պատրաստել սոուսը և լցնել հիմնական բաղադրիչների վրա։ 

Ամանը ծածկել յուղաթղթով և տեղափոխել նախապես 210°C տաքացված ջեռոցը։ Եփել 35-40 րոպե, այնուհետև յուղաթուղթը հեռացնել, բաղադրիչները խառնելը և եփել ևս 25 րոպե՝ մինչև երեսը կարմրի։ Կարելի է մատուցել որպես լիարժեք ուտեստ կամ էլ սոուս՝ համատեղելով որևէ փլավի հետ։ 

#3 Բանջարեղենային խավիար

Այս բաղադրատոմսը նման չէ սմբուկի խավիարի տարբերակին, որի համար անհրաժեշտ է բանջարեղենը կրակի մոտ խորովել, մաքրել, այնուհետև եփել գազօջախի վրա (ու մի լավ շոգել այս եղանակին)։ 

Անհրաժեշտ բաղադրիչներն են՝

-2 միջին չափի դդմիկ

-2 լոլիկ

-1 բուլղարական պղպեղ 

-1 գազար

-1 սոխ

-բուսական յուղ

-աղ, սև պղպեղ

Դդմիկները կտրատել հաստ օղակներով, գազարները՝ կիսալուսնաձև, լոլիկները, պղպեղը և սոխը՝ խոշոր խորանարդներով։ Վերցնել ջեռոցի տոպրակ, ֆիքսել մի կողմից և բոլոր կտորները տեղադրել տոպրակի մեջ։ Ավելացնել նաև 2 ճաշի գդալ բուսական յուղ, աղ, սև պղպեղ։ 

Տոպրակը ֆիքսել մյուս կողմից և թեթևակիորեն թափահարել, որպեսզի բանջերեղենի կտորները պատվեն համեմունքներով։ Տոպրակի վրա ատամի փայտիկով անցքեր բացել, որպեսզի տոպրակը չպայթի և դնելով ջեռոցի տապակի վրա՝ տեղափոխել նախապես 180°C տաքացված ջեռոցը։ Թողնել 40-60 րոպե՝ կախված ջեռոցից և կտորների չափերից։

Բանջարեղենը տեղափոխել խորը տարայի մեջ և հարել ձեռքի բլենդերով (կամ սովորական բլենդերով)։ Եթե զանգվածը չափազանց պինդ է, կարելի է տոպրակի մեջ գոյացած բանջարեղենային ջրից մի փոքր ավելացնել։ Նկատի ունեցեք, որ խավիարը սառչելուն պես մի փոքր էլ է պնդանալու։ 

Այս ախորժելի, վառ գույնով խավիարը կարելի է մատուցել որպես նախուտեստ, սոուս կամ բուտերբրոդային մածուկ նախաճաշի համար։

#4 Բողկով կանաչ աղցան

Թեև բողկը ցրտասեր մշակաբույս է, ամռանը կարելի է գտնել վերջինիս ջերմակայուն տեսակները և պատրաստել թեթև, զովացնող աղցան։ Չափաբաժինները գրելու կարիք, կարծում ենք, չկա։ 

Անհրաժեշտ բաղադրիչներն են՝

-բողկ

-վարունգ (ըստ ցանկության)

-կանաչ սոխ

-հազարի տերևներ

-համեմ

-բուսական յուղ

-կիտրոնի հյութ

-շաքարավազ

-աղ, սև պղպեղ

Բողկը և վարունգը կտրատել բարակ օղակների տեսքով։ Կանաչեղենը մանրացնել և խառնել բանջարեղենի հետ։ 

Առանձին տարայի մեջ պատրաստել սոուսը՝ բուսական յուղ, կիտրոնի հյութ, շաքարավազ, աղ, սև պղպեղ և լցրեք հիմնական բաղադրիչների վրա։ Կանաչ-վարդագույն աղցանը թարմություն ու զովություն կբերի ձեր սեղանին։

Եթե աղցանների սիրահար եք, անպայման փորձեք նաև Foody-ի խոհարարների պատրաստած աղցանները՝

Ամառային

Հունական

Իսպանական

Ֆունչոզայով

Ավոկադոյով

Բրոկոլիով

Հազարով և պղպեղով

#5 Հատապտղային-մրգային թխուկ

Մեր ցանկը լիարժեք չէր լինի առանց աղանդերի, առավել ևս՝ առանց սեզոնային հատապտուղների։ Թխուկը կարելի է պատրաստել ելակով, ազնվամորիով, իսկ եթե թթվություը ձեզ հաճելի է, կարելի է օգտագործել նաև մոշ կամ շպանկա։ Այս բաղադրատոմսը հարիչ չի պահանջում, և խմորը կպատրաստեք շատ արագորեն ու հեշտությամբ։

Անհրաժեշտ բաղադրիչներն են՝

-200 գրամ կաթնաշոռ

-2 ձու

-2 ճաշի գդալ թթվասեր (մոտ 90 գրամ)

-45 մլ բուսական յուղ

-1,5 թեյի գդալ փխրեցուցիչ

-100 գրամ շաքարավազ

-120 գրամ ալյուր

-100 գրամ հատապտուղ

-վանիլ

-աղ

Բրիկետային կաթանաշոռը տրորել, ավելացնել ձվերը, թթվասերը և խառնել։ Ավելացնել բուսական յուղը, փխրեցուցիչը, շաքարավազը, մեկ պտղունց վանիլ, մեկ պտղունց աղ և խառնել։ Քիչ-քիչ ավելացնել նաև մաղած ալյուրը։ Թխելու ամանի մեջ լցնել խմորի մի մասը, շարել հատապտուղները, ավելացնել խմորի մյուս մասը, կրկին հատապտուղները և թխել նախապես 180°C տաքացված ջեռոցում 35 րոպե։ Ցանկալի է անջատելուց հետո անմիջապես չհանել ջեռոցից, որպեսզի զանգվածը չնստի։

Եթե շատ քաղցրասեր եք, թխուկը նաև կարող եք պատել հատապտղային գլազուրով և թարմ հատապտուղներով։ Գլազուրի համար անհրաժեշտ է 1 ճաշի գդալ հատապտղային պյուրեի վրա ավելացնել շաքարի փոշի, ստանալ ծորուն զանգված և տարածել թխուկի վրա։

Ամռանը հաշված շաբաթաներ են մնացել։ Այս բաղադրատոմսերից քանի՞սը կհասցնեք պատրաստել։ Առաջարկում ենք ընթերցել նաև մեր մյուս ամառային հոդվածները՝

6 ամառային մթերքներ օրգանիզմը բնականորեն զովացնելու համար

Պահածոների բաղադրատոմսեր տատիկից․ պատրաստվում ենք աշնանըԻնչպե՞ս երեխաներին պատրաստել նոր ուսումնական տարվան

Թողնել պատասխան

Ձեր էլ-փոստի հասցեն չի հրապարակվելու։ Պարտադիր դաշտերը նշված են *-ով