Ի՞նչ է կոլագենը. տեսակները և գործառույթները

Ի՞նչ է կոլագենը

Կոլագենը թելանման սպիտակուց է, որը կազմում է շարակցական հյուսվածքի հիմքը։ Կոլագենը կազմում է մեր մարմնի բոլոր սպիտակուցների մոտավորապես մեկ երրորդ մասը: Այն հոդերի, ոսկորների, ջլերի, մազերի, մաշկի, եղունգների, ատամների հիմնական բաղադրիչներից մեկն է։

Գոյություն ունեն կոլագենի մի քանի տեսակներ ՝ յուրահատուկ քիմիական կազմով։ Բնության մեջ կոլագենը ունի առնվազն 16 տեսակ, բայց դրանք բոլորը պատկանում են 4 հիմնական տեսակներից մեկին: Մարդու օրգանիզմում առկա են հիմնականում I, II, և III տիպերը, որոնցից I-ն առավել տարածված է (մոտ 90%): I տիպի մանրաթելերն առավել ամուր և առաձգական են:
Մեր մարմնում գոյություն ունեցող հաջորդ ամենատարածվածը կոլագեն III-ն է, այն առկա է մաշկի, մկանների և աղիքային պատերի մեջ: Բաղկացած է ավելի բարակ և ձգվող մանրաթելերից: II տիպի կոլագենը կա աճառային հյուսվածքում: Այն իրենից ներկայացնում է IV տեսակի կոլագեն նույնպես կարելի է գտնել մարդու մարմնում: Այն բաղկացած է մաշկի խորը շերտերից, այն նաև աչքի ոսպնյակի ստեղծարար բաղադրիչն է: Ձևով այն բարակ վանդակավոր ցանց է:

Կոլագենի գործառույթները` Ոսկրային և աճառային հյուսվածքների, ինչպես նաև կապանների ամրացում: Հոդացավերի թեթևացում, բորբոքումների կանխում: Մկանների սնուցման կարգավորում և մկանների զանգվածի աճի խթանում: Մաշկի, մազերի, եղունգների, ատամների առողջության և գեղեցկության պահպանում: Երակների և մազանոթների պատերի ձևավորում: Կան նաև ենթադրություններ, որ կոլագենը խթանում է աղիների առողջ աշխատանքը, նվազեցնում է անհանգստությունը և բարելավում է տրամադրությունը, օգնում է կարգավորել քաշը և օգտակար է որպես կանխարգելիչ միջոց սրտանոթային համակարգի խնդիրների համար:

Օրգանիզմում էնդոգեն կոլագենի քանակը տարիքի հետ զգալիորեն նվազում է ։ Նյութի սինթեզը դանդաղում է, և մանրաթելերը սկսում են ավելի արագ քայքայվել: Արդեն 25-30 տարի անց կոլագենի քայքայման գործընթացը դառնում է ավելի արագ, քան սինթեզը ։ Քրոնիկ սթրեսը, վատ սովորությունները և վատ էկոլոգիան վատթարացնում են իրավիճակը: Հյուսվածքները կորցնում են իրենց հարթությունն ու առաձգականությունը, մաշկը դառնում է ավելի բարակ, կնճիռներ են հայտնվում: Այնուամենայնիվ կոլագենը լրացուցիչ կարելի է ստանալ նաևկենդանական սննդից։ Կոլագենի սննդի աղբյուրներն են` միս, ձուկ, ծովամթերք; ժելատին; ոսկրածուծի արգանակներ, ձվի սպիտակուց. Դուք պետք է տեղեկանաք, որ բանջարեղենի և մրգերի բավարար սպառումը բարենպաստ ազդեցություն է ունենում Դրա արտադրության գործընթացների վրա ‘ Դրանցում ամինաթթուների և վիտամինների պարունակության շնորհիվ: Հետևյալ նշանները կարող են վկայել կոլագենի պակասի մասին: Ոսկորների և հոդերի հետ կապված խնդիրներ, որոնք ի հայտ են եկել.ոսկորները դառնում են փխրուն, հոդերը կորցնում են շարժունակությունը: Մաշկի վատթարացում. կախվածություն, չորություն: Եղունգների և մազերի փխրունություն: Մկանների թուլություն: Հոգնածություն. Ատամների քայքայում:

2023 թվականի ուսումնասիրության արդյունքների համաձայն ՝ տարեցների հոդերի, մկանների և ոսկորների առողջությունը բարելավելու, ցավը նվազեցնելու և հոդերի շարժման ամպլիտուդը բարձրացնելու համար խորհուրդ է տրվում ընդունել հավի հումքից պատրաստված կոլագեն հավելումը:

Թողնել պատասխան

Ձեր էլ-փոստի հասցեն չի հրապարակվելու։ Պարտադիր դաշտերը նշված են *-ով